Missie & Visie

Missie: Astra Sweets inspireert en innoveert met een uniek en breed assortiment snoep. Op die manier komen we tegemoet aan de wensen en verwachtingen van consumenten. Dat doen we met kwalitatieve producten die authentiek zijn in smaak, uitstraling en smaakervaring. Door elke dag de productcategorie uit te dagen en te prikkelen, creëren we groei voor onze partners.

Visie: Het ontwikkelen van een vooruitstrevende internationale organisatie die vanuit een passie gecontroleerd wil groeien. We ontwikkelen de snoepmarkt vanuit ons (langdurige en traditionele) vakmanschap, innovatie en talentvolle mensen.

Waarden: Astra Sweets heeft vijf waarden die de organisatie karakteriseren.
1. ondernemerschap – we zijn proactief en samen met onze medewerkers zoeken we naar mogelijkheden om te innoveren
2. no-nonsense – we werken efficiënt dankzij onze open en directe communicatie
3. respect – we hebben respect voor elkaar, onze producten en de planeet
4. eigenaarschap – we dragen onze verantwoordelijkheden en behartigen de belangen van de organisatie
5. passie – we zijn enthousiast en trots en streven continu naar topkwaliteit

Onze
Geschiedenis

We zijn trots op onze rijke geschiedenis en nemen je met veel plezier in vogelvlucht mee doorheen onze hoogtepunten en mijlpalen. Aan de wieg van het huidige Astra Sweets staat firma Van Deun die in 1924 een peperkoekfabriek opende. Vier jaar later legde diezelfde firma de basis voor de productie van het huidige suikerwerk. De decennia na de Tweede Wereldoorlog verliepen zonder grote veranderingen.

In 1987 raakte alles in een stroomversnelling toen de Groep Vanherpe de fabriek overnam en omdoopte tot Astra Sweets. Direct daarna startte de bouw van een nieuw fabriekspand dat twee jaar later in gebruik werd genomen. Er braken jaren aan van gestage groei: de productiecapaciteit verdubbelde en om de groei in goede banen te leiden werkten de medewerkers in ploegen.

 

Overname
& Groei

De kracht
van ufo's

In 1992 nam Astra Sweets het bedrijf Belgica over en veranderde de bedrijfsnaam in Belgica TOP (TOP staat voor Turnhoutse Ouwel Productie). Een overname met veel impact. Dit bedrijf ontwikkelde in 1900 namelijk een product dat het eenvoudig maakte om farmaceutisch poeder in te nemen. Kleine, ronde, platte capsules van zetmeel gevuld met poeder. Klinkt het al bekend? Dit is namelijk de voorloper van de huidige UFO, die in 1950 werd gelanceerd. De overname bracht Astra Sweets bijgevolg een nieuwe productgroep: UFO’s. En niet zonder succes: in 2012 werden de UFO’s van Astra Sweets uitgeroepen tot een streekproduct van Vlaanderen. Het met zuur gevulde snoeppapier wordt zelfs nog steeds gemaakt volgens origineel recept! Overal zijn onze UFO’s bekend onder een andere naam, dat varieert van discoschijf tot ouwel en hostie. Dat tekent de waarde en impact die dit unieke snoepje heeft.

Overname Nederlandse suikerwerkfabrieken

In 1999, nam de Groep Vanherpe een belangrijke stap. Ze nam in Nederland twee suikerwerkfabrieken over van Cadbury Schweppes: De Faam en Frisia. De Faam produceerde op dat moment winegums en drop in Breda en Frisia vervaardigde spekken in Harlingen.

De geschiedenis van de Faam gaat terug tot 1838. Toen ontwikkelde banketbakker, confiturier en winkelier Henricus Bont in Breda zoetwaren. Zijn zoon Petrus Antonius pakte het groter aan en werd grondlegger van de Faam. Dat bedrijf groeide onder zijn leiding uit tot een grote suikerwerkfabriek. In 1964 werd het overgenomen door het Engelse Bassett Food. Toen de Faam 150 jaar bestond (1988), werd Suikerwerkenfabriek Frisia in Harlingen overgenomen. Deze fabriek dateert uit 1899 en maakt spekjes onder de merknaam Frisia. In 1989 nam Cadbury Schweppes het Engelse Bassett over en kwamen de Faam en Frisia in handen van de multinational. De naam veranderde in Cadbury Faam, waarbij de merken Faam en Frisia bleven bestaan. Ook na de overname door Astra Sweets bleef met name Frisia als merk een belangrijke rol spelen. De productielocatie van de Faam in Breda is in januari 2014 verhuisd naar de productielocatie in Turnhout.

Einde van een tijdperk

Augustus 2000 betekende het eind van een tijdperk. De laatste activiteiten van de peperkoekproductie werden verkocht en Astra Sweets concentreert zich vanaf dan volledig op snoepproducten.

Rocket Balls

Met de overname van “van Wandelen” in 2020 kon Astra Sweets de unieke Rocket Balls toevoegen aan hun product gamma. Dit zijn harde ronde snoepjes (ook gekend als “kogels”) in verschillende smaken met een zuur of salmiak poeder vanbinnen voor een leuk verrassingseffect.